lauantai 2. toukokuuta 2020

#YAlukuhaaste2020


Bookstagramin puolella alkoi eilen YA-lukuhaaste, johon todellakin aion itsekin osallistua (kunhan saan tässä viimeiset kirjat Helmet-lukuhaastetta varten luettua). 
Tarkoituksena on lukea YA-kirjallisuutta ja täyttää bingoa lukemillaan kirjoilla. Haasteen laittoivat alulle @enemmankirjoja-, @hennasbooks-, @lottareadsbooks - ja @sirkkuwrites- tilit ja haastetta on aikaa suorittaa toukokuun alusta syyskuun loppuun saakka.

Koska tilanne on mikä on ja kirjastot ovat sattuneista syistä kiinni, täytyi alkaa kaivella omaa hyllyä ja etsiä sieltä haasteeseen sopivia kirjoja. Ja täytyy myöntää, että ensin iski paniikki. Mikä lasketaan YA-kirjallisuudeksi? 
Joidenkin kirjojen kohdalla se oli selkeää (esimerkiksi tästä pinosta It's kind of funny story ja The perks of being a wallflower, jotka löytyivät omasta hyllystä sekä Caraval, jonka olen jo aikaa sitten lainannut kirjastosta, mutta joka on toistaiseksi jäänyt odottamaan lukuvuoroaan).  Mutta sitten ovat nämä kirjat, joita luin itse nuorempana, eikä silloin käytetty mitään YA- termiä. Oli lasten-ja nuortenkirjoja vain, ainakin meidän pikkukylän kirjastossa. 
Onneksi Goodreadsiin voi luottaa aina ja sieltä selatessa totesin, että nämä kaikki pinon kirjat on luokiteltu YA-kirjallisuuden alle, joten uskalsin sisällyttää ne tähän haastekirjapinooni.

Tästä pinosta on vielä kokonaan lukematta Caraval ja Suurin kaikista, mutta odotan myös innolla paluuta näiden jo luettujen kirjojen pariin. Jacqueline Wilsonin Tyttöfrendit-sarjan luin nuorena useampaan otteeseen, Tähtitytöstä muistan pitäneeni, mutta muistikuvat kyseisen kirjan tapahtumista ovat hyvin hatarat. Sieppari ruispellossa on täytynyt lukea uudestaan jo jonkin aikaa ja sopiihan se aivan loistavasti haasteessa kohtaan "YA-klassikko". Yöllisen koiran merkillinen tapaus on myös odottanut sitä hetkeä, että ehtisin lukea sen uudestaan, luin tämän viimeksi nuorena ja muistan pitäneeni tästäkin paljon. 

Odotan innolla, että pääsen pitämään kunnon lukukesän ja palaamaan näiden kirjojen pariin! Ja onpa tuossa toukokuun lopussa tulossa myös Aami-kollektiivin järjestämä neljän päivän lukumaraton, tämä pino kyllä houkuttelisi maratoonaamaan.

//Jälkihuomautus: Instagramissa tulikin huomautuksia siitä, että esimerkiksi Goodreadsissa ei voi luottaa genre-jaotteluun, koska niitä voi lisäillä kuka tahansa. Tein siis lisää taustatyötä ja osa näistä kirjoista taitaakin pudota YA-genren ulkopuolelle. No, ei se mitään, tulen luultavasti joka tapauksessa näitä lukemaan varmaankin juuri tuolloin lukumaratonin aikaan, joten ei tätä pinoa turhaan tullut kasattua. Oon tosi huono genre-jaottelussa ja etenkin YA on terminä mulle sen verran uusi juttu, että ei vielä mene ihan nappiin kaikki sen osalta. 
Mutta ei se mitään, bookstagramin puolelta oppii vaikka mitä uutta!


-Janita




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti