maanantai 15. kesäkuuta 2020

#YAlukuhaaste2020: LGBTQ+ aihe & Kirja, jonka nimestä pidät



Rachel Hawkins- Her Royal Highness ★★★½

Her Royal Highness kertoo Milliestä, joka lähtee opiskelemaan Skotlantiin ja saa huonekaverikseen Skotlannin prinsessan. Huonekaverusten välit ovat alusta asti hieman kylmänpuoleiset, mutta pikku hiljaa molemmat huomaavat, että ehkä kaiken vihan takana piilotteleekin jotain muita tunteita.

Tämän kirjan laitoin kohtaan LGBTQ+ aihe, koska tahdoin säästää sen kohdan kirjalle, jossa olisi naisrakkautta. Tuntuu nimittäin siltä, että miesrakkaus on paljon useammin esillä kirjallisuudessa. Varsinkin nuortenkirjoissa. Kysynpähän vain, että miksi on näin. 

Okei, luin juuri Kaarnan kätkössä, jossa oli tyttörakkautta, mutta tahdon lisää hyvää naisrakkauskirjallisuutta. Her Royal Highness oli jo aika lähellä sitä, mutta jotain lisää olisin ehkä vielä kaivannut. No, tämä oli oikein hyvä tällainen vähän keveämpi kesälomakirja, jonka lukemisesta nautin kyllä paljon!



Adam Silvera- History is all you left me ★★★★

Tämä kirja todellakin ansaitsee paikkansa lukuhaasteen kohdassa "kirja, jonka nimestä pidät", aivan ihana. 

Ja ihana oli kyllä kirjakin. 

Kirjan kertojana toimii Griffin, jonka entinen poikaystävä ja samalla paras ystävä Theo on kuollut onnettomuudessa. Kirjassa liikutaan historiassa sekä nykyisyydessä, vähän kerrallaan käydään läpi Griffinin ja Theon suhdetta, seurustelua, eroa ja ystävyyttä. Nykyisyydessä keskitytään Griffinin tunteisiin ja elämään aikana, kun Theoa ei enää ole. Griffin päätyy myös käymään surua läpi vähän kummallisessa seurassa; Theon uuden poikaystävän kanssa.

Tämä kirja oli kyllä ihan hemmetin surullinen, jos nyt vaikka siitä lähdetään. No, mitä voi olettaa kirjalta, jonka lähtökohtana on nuoren ihmisen kuolema. Mutta Griffinin suru tulee paperilta omalle iholle ja sen alle.

Kirja on kaikessa surullisuudessaan myös suloinen ja toiveikas. Sivujen väliin mahtuu paljon rakkautta ja välittämistä.

Luin tämän oman pienen lukumaratonini aikana ja täytyy sanoa, että en suosittele tätä kirjaa sellaiseen hetkeen. Tämä pitäisi lukea hitaasti ja vähän kerrallaan, koska muuten sen surun ja kaiken sen painon alkaa tuntea itsekin ihan fyysisesti. 
Mutta aivan ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja. Ja ai että tuo nimi.

-Janita


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti