torstai 11. kesäkuuta 2020

#YAlukuhaaste2020: Suomalaisen kirjailijan kirjoittama kirja



Sini Helminen- Kaarnan kätkössä ★☆☆☆☆

Kaarnan kätkössä tuli vastaan bookstagramin puolella ja täytyy sanoa, että LGBTQ+-teema yhdistettynä suomalaiseen mytologiaan kuulosti aivan huikean lupaavalta lähtökohdalta. Pistin kirjan varaukseen heti ja aloitin tämän lukemisen aika kovilla odotuksilla.

Mutta jo muutamien sivujen jälkeen totesin, että ei.

Kaarnan kätkössä kertoo Pinjasta, jonka elämä menee vähän sekaisin, kun poikaystävä vaihtaakin lennosta toiseen. Ylioppilaskirjoituksista, tai elämästä noin nyt muutenkaan, ei meinaa tulla mitään, kun tunteet myllertävät. Lopulta äiti saa tarpeekseen ja laittaa Pinjan kesätöihin, joiden myötä Pinja tapaa Virven, joka alkaakin kiehtoa Pinjaa vähän enemmän.

Ja sitten on metsänneitoja ja kotitonttuja ja ties mitä kaikkea muuta siihen päälle.

Muistan siirtyneeni itse jo ala-asteen puolella kirjastossa aikuisten hyllyjen väliin pyörimään. Yksi syy oli se, että olin lukenut pienen kotikirjaston nuortenosaston jo aika pitkälti läpi, toinen se, että en kestänyt nuortenkirjojen kieltä. Ja tässä oli hyvä esimerkki sellaisesta kirjasta, joita en voinut sietää.

En nimittäin kestä yhtään niitä sellaisia nuortenkirjoja, jotka ovat täynnä kliseitä ja nuoret joko kuvataan todella typeriksi tai sitten kirja on kirjoitettu niin kuin nuoret lukijat olisivat jotenkin typeriä. 
Harmillisesti myös tuo mytologia-puoli tuntui vähän irralliselta, eikä mitenkään uskottavasti kerrotulta. 

No, jos jotain positiivista, niin olihan tämä nopeasti luettava kirja ja sen takia jaksoinkin lukea loppuun asti. Muuten tunsin itseni vaan todella vanhaksi tätä lukiessa, enkä oo valmis tuntemaan itseäni vielä näin vanhaksi nuortenkirjoja lukiessa.

-Janita


2 kommenttia:

  1. Muistan lukeneeni tästä joskus alkua, mutta vaikka LGBT+ -aihe kiinnostaakin, en kuitenkaan jaksa lukea fantasiaa tai epärealistisia nuortenkirjoja. Muistaakseni kirjan kirjoitustyyli ei oikein tuntunut uskottavalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä! Tää ei ollut kyllä millään tavalla uskottava.

      Poista