perjantai 31. heinäkuuta 2020

#YAlukuhaaste2020: Haasteen järjestäjän suosittelema kirja



Nic Stone- Dear Martin ★★★

Nic Stonen Dear Martin kertoo Justycen tarinaa. Tarinaa siitä, mitä elämä on, kun poliisi laittaa käsirautoihin, kun sattuu auttamaan humalassa olevaa tyttöystävää. Minkälaista kohtelua saa osakseen ihonvärinsä takia. Mitä on, kun sinun oletetaan kantavan asetta, koska olet musta, mitä se on, kun sinua kohti ammuttaan juuri tällaisen ennakkoluulon takia. Ihan sama, kuinka hyvä oppilas olet, kuinka hyvin pärjäät, kuinka et koskaan joudu vaikeuksiin - ennakkoluulot vain pysyvät.

Hyvin tärkeä aihe, kyllä. Mutta valitettavasti kirjan kirjoitustyyli ei uponnut mulle yhtään, joten lukukokemus jäi vähän ankeaksi. Ehkä yksi iso osatekijä oli myös se, että kirja on todella lyhyt. Tuntui, ettei tarina päässyt niin hyvin esille näin lyhyessä kirjassa, vaan se olisi vaatinut vähän syvennystä ja pituutta.
Lisäksi "kirjeet", joita Justyce kirjoittaa Martin Luther Kingille tuntuvat kovin irrallisilta väliteksteiltä. Olisin siis kaivannut jotain syvempää tutkiskelua tai no, ylipäätään syvyyttä tarinaan. 

Kyllä tämä tarina taas laittoi pohtimaan. Pohdiskelin paljon aseita ja sitä, miten jenkeissä on ihan normaalia, että jokaisella on oma ase ja niiden käyttö on ihan älyttömän holtitonta. Pohdiskelin sitä, että miksi tätä tapahtuu koko ajan. Nämä aiheet ovat olleet entistä enemmän pinnalla tänä kesänä ja sen takia näiden kirjojenkin tulisi pysyä pinnalla.
Koska vaikka tämäkin kirja on fiktiota, se ei silti poista sitä faktaa, että suurin osa näistä tällaisista tarinoista tapahtuu ihan todellisessa elämässä. Ja ihan jatkuvasti.


-Janita


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti