tiistai 5. tammikuuta 2021

Vahvat naiset- lukuhaaste: Naiskirjailija, joka on voittanut palkinnon

 

Viime vuonna luin Kati Närhen aikuisten kuvakirjan Ei mikään ja ihastuin siihen syvästi. Nyt vasta ennen joulua sain varattua ja haettua kirjastosta Närhen Agnes-sarjakuvat ja lukaisinkin ne kaikki yhdessä illassa.

Saniaislehdon salaisuudet, Mustasuon mysteeri ja Seitsemäs vieras kertovat siis nuoresta Agnes- tytöstä. Ensimmäisessä osassa Agnes asuu mummonsa kanssa ja yrittää selvittää, mitä hänen vanhemmilleen tosiasiassa tapahtui ja liittyiköhän heidän kuolemaansa jotain erikoista. 

Toisessa osassa Agnes taas on joutunut Mustasuon sisäoppilaitokseen, kun mummo voi huonosti. Sisäoppilaitoksesta katoaa surullisia tyttöjä ja Agnes alkaa selvittää tapausta yhtä suurella vimmalla kuin omien vanhempiensa kuolemaa.

Viimeisessä osassa Agnes lähtee Sylvia-tätinsä kanssa vierailulle saarelle, majuri Orkoloran maille. Kartanoon on kutsuttu kummallinen seurue vieraita ja jälleen kerran Agnes ajautuu selvittämään arvoituksia, joita saarella tuntuu riittävän.

Pidin Agnesin uteliaisuudesta, vahvasta omasta tahdosta ja oikeastaan koko persoonasta. Pidin myös paljon Närhen kuvituksesta, johon ehdinkin jo tykästyä Ei mikään- kirjan myötä. Muutamia arvosteluja lukiessani törmäsinkin mm. ajatukseen, että ennakko-oletus oli, että nämä ovat vampyyrisarjakuvia kirjojen ulkomuodon perusteella (eivät ole) ja samankaltaisuus The Addams Familyn Wednesday-tyttären kanssa mainittiin (Agnes tosiaan muistuttaa hieman Wednesdayta, mutta on silti samalla oma erikoinen hahmonsa. Ja ehkä sarjakuvien tyylikin on hieman samankaltainen kuin The Addams Familyssa; sävyiltään tumma, mutta huumoria ei ole silti säästelty). 

Oikein hyviä lukukokemuksia jokainen näistä sarjakuvista ja täytyykin laittaa heti varaukseen Kati Närhen Hanki elämä-sarjakuva. 

Närhi voitti Seitsemäs vieras-teoksestaan Sarjakuva-Finlandian, joten tuolla kirjalla (tai no, näillä kirjoilla) pääsen ruksimaan Vahvat naiset-lukuhaasteesta kohdan Naiskirjailija, joka on voittanut palkinnon.

-Janita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti