torstai 11. helmikuuta 2021

Vahvat naiset- lukuhaaste: Nainen joka on äiti


Deborah Feldman- Unorthodox - Näin hylkäsin hasidijuutalaiset juureni (Tammi, suomentanut Ilkka Rekiaro)

Unorthodoxin olin katsonut jo aikaisemmin Netflix-sarjana ja pidin sarjasta paljon. Sarjan katsomisen aikaan kirja oli saatavilla Bookbeatissa vain englanniksi, ja muistaakseni vielä e-kirjana (en lue nykyisin e-kirjoja juuri ollenkaan, koska en pidä erityisemmin puhelimen näytöltä lukemisesta) joten sen lukeminen jäi siltä kerralta. Nyt alkuvuodesta huomasin suomennoksen tulleen äänikirjana Bookbeatiin ja aloin kuunnella sitä.

Valitettavasti olin kärsinyt jo pidemmän aikaan jonkinlaisesta äänikirjajumista. Vaikka kiinnostavia äänikirjoja oli pitkä lista, kirjojen kuuntelulle ei tuntunut löytyvän aikaa ja sitten ne jäivät roikkumaan ja niitä tuli kuunneltua vain harvoin ja pienissä pätkissä. Niin kävi myös Unorthodoxin kohdalla; kuuntelin tätä alle kymmenen tunnin mittaista kirjaa aika tarkalleen kolme viikkoa. 

Kirja oli erilainen kuin tv-sarja; siinä missä kirja keskittyy pitkälti aikaan ennen näiden juurien hylkäämistä, sarjassa taas käsitellään enemmän aikaa, jolloin yhteisöstä on jo lähdetty ja uutta elämää rakennetaan jo muualla.

Jotenkin tällaisista rajoittavista (uskonnollisista)ryhmistä lukiessa, mua alkaa aina vähän ahdistaa. Eikä edes niin vähänkään. Ehkä se johtuu siitä, että itse on saanut kasvaa aika vapaasti. Ei ole rajoitettu sitä, mitä saa tehdä (esimerkiksi tässä kirjassa kerrottiin, kuinka yhteisössä oli kiellettyä lukea tiettyjä kirjoja! Ihan hirveää) eikä määritelty sitä, millainen pitäisi olla ja minne päin elämän pitäisi mennä (kuten tässä kirjassa vaikka naisen tuli mennä naimisiin ja saada lapsia, t i e t e n k i n.)


Kyllä tätä kuunteli, mutta jälleen kerran totesin, että ei minusta tule kunnollista äänikirjan kuuntelijaa. Tarina oli kiinnostava, mutta harmittaa, että kuuntelin tämän äänikirjana. Olisin varmasti pitänyt tästä vielä enemmän, jos olisin lukenut kirjan kuuntelemisen sijaan.  
Kuunnellessa tuntuu, että jotakin menee helposti ohi (tämä johtuu siitä, että olen selkeästi lukijaihminen ollut aina, sisäistän asiat paremmin lukemalla ne itse) ja jos ajatus karkaa hetkeksikään kuuntelusta, saattaa pudota heti kärryiltä. Lisäksi kaipaan fyysisen kirjan fiilistä, sitä ei äänikirjoja kuuntelemalla vaan saa. 
No, nyt laitoin Bookbeatin tauolle odottelemaan, että joskus tulee taas sellainen fiilis, että voisi taas kuunnella äänikirjoja.

Unorthodox löysi paikkansa myös Vahvat naiset- lukuhaasteesta, kohdasta Nainen joka on äiti, koska Feldmanista tulee äiti kirjan aikana.

-Janita


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti