perjantai 14. elokuuta 2020

#YAlukuhaaste2020: Kirja sijoittuu tulevaisuuteen ja Kirja, jonka tapahtumat sijoittuvat kesään

 


Salla Simukka- Lukitut ★★★

Lukituissa 50 nuorta joutuu vankilaan rikoksista, joita he tulisivat tulevaisuudessa tekemään. Vankilasta on toki mahdollista päästä pois - kunhan vain keksit, minkä rikoksen tulet tekemään. 

Lukituissa seurataan vankilan arkea viiden nuoren näkökulmasta. Yllätyin siitä, kuinka ihmissuhdepainotteinen tämä kirja oli. Kaipasin enemmänkin tämän kummallisen systeemin kuin sellikavereiden aiheuttamia tuntemuksia.

Kuten muissakin Simukan kirjoissa, tässäkin oli taas niin monipuolisesti seksuaali - ja sukupuolivähemmistöt kuvattuina ja se on ehdottomasti Simukan kirjoissa paras asia. Taisin tämän kesän aikana lukea jopa kolme Simukan kirjaa ja näissä vaan on huomioitu ihmiset niin monipuolisesti, etten voi muuta kuin todeta, että näin, juuri näin sen täytyykin olla.

Lukitut toi mulle vahvasti mieleen Jalostamo-kirjan, jota luin itse nuorempana. Vähän samanlainen idea ja vähän samanlainen tunnelma myöskin. Kirja oli ihan hyvä, koukuttava, melkein yhdeltä istumalta luettu, mutta tosiaan olisin kaivannut vähän enemmän tähän vankilamaailmaan syventymistä.


Louis Sachar- Paahde ★★★★

Paahde on ollut monille se kirja, joka piti lukea yläasteella äidinkielen tunneilla. Me ei sitä koskaan luettu, joten nyt vasta lähdin näin aikuisena tutustumaan Paahteen maailmaan. 

Kirja alkaa, kun Stanley joutuu poikien rangaistusleirille siksi, että sattuu vain olemaan väärässä paikassa väärään aikaan. Leirin päivät koostuvat kuoppien kaivamisesta paahtavan auringon alla. Sen sanotaan muokkaavan näistä pojista parempia kansalaisia, mutta onkohan noin, vai kaivavatko he kuoppia etsiäkseen jotain?

Puolisoni oli lukenut tämän jo yläasteella ja tässä eräs yö, kun aloittelin Paahdetta, hän totesi näin: "Voi ei, nyt sä aloitit sen, etkä voi kuitenkaan lopettaa lukemista." Kuulemma hänet Paahde oli onnistunut koukuttamaan, ja niin kävi myös minulle. Paahde hupeni ihan huomaamatta, kun totesin itselleni jatkuvasti, että "no jos nyt vielä yksi luku."

Oikein kummallinen ja kiehtova tarina! En edes halua paljastaa tästä mitään enempää, tämä on luettava itse.

Kyselin bookstagramin puolella ennen tämän aloittamista, sijoittuukohan tämä kesään ja moni oli sitä mieltä, että sijoittuu. Ja lukiessa huomasinkin, että tässä kerrotaan Stanleyn menevän leirille toukokuun loppupuolella ja siellä hän on edelleen heinäkuussa, joten kesäkohta bingosta tuli täytettyä tällä. Tässä siis hyvä vinkki, jos tuo kohta on YA-lukuhaastebingossa täyttämättä ja Paahdetta ei yläasteaikoina tullut luettua!


-Janita

2 kommenttia:

  1. Salla Simukan kirjat ovat tosiaan monipuolisia :) Paahteen luin tosiaan itsekin yläasteella, ja tykkäsin varsinkin takaumakohtauksista. Siinä oli tosin myös jotain ihan pientä selkäpiissä karmivaa, mutta pitäisi lukea uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne kyllä ovat, jotenkin todella virkistävää! Paahde oli kanssa hyvä!

      Poista