tiistai 19. toukokuuta 2020

#YAlukuhaaste2020: Äänikirja



Jennifer Mathieu- Näpit irti! ★★★★ ½

Tämä lukuhaaste otti näköjään mun kohdalla nyt feministisen suunnan. Ihanan tytön jälkeen kuuntelin nimittäin loppuun Näpit irti!-kirjan, joka on Ihanan tytön tapaan hyvin feministinen nuortenkirja. Kirja kertoo Vivistä, joka saa tarpeekseen koulun jalkapallojoukkueen poikien sovinismisikailusta, törkeästä käyttäytymisestä, naisiin kohdistuvasta väkivallasta ja naisvihasta noin ylipäätänsä.

Viv on tunnettu tunnollisena oppilaana, joka ei koskaan aiheuta vaikeuksia. Nyt hän kuitenkin päättää pistää tälle käytökselle pisteen. Hän laittaa hiljaisesti käyntiin liikkeen, jonka tarkoitus on puuttua poikien törkeään käytökseen ja kapinoida vastaan koulun tyttöjä syrjiviä sääntöjä vastaan.

On luvassa tempauksia, joilla otetaan kantaa seksuaaliseen häirintään, pukeutumissääntöihin, jotka koskevat vain koulun naispuolisia oppilaita ja epätasa-arvoisuuteen.



Ai että pidin tästä kirjasta! Tää toimi ihan todella hyvin äänikirjana ja kuuntelinkin tätä aina raivosiivotessani (haha, toimi muuten erittäin hyvin siihen tarkoitukseen), työmatkoilla ja herättääkseni itseni aamuisin.

Kunnolla asennetta, epäkohtiin tarttumista, nuoren naisen feminismiä ja vihaa ja kyllästymistä siihen, miten asiat hoidetaan. P a r a s t a! Pidin tästä hurjasti nyt, mutta olisin pitänyt varmasti myös nuorena. Jos olisin saanut lukea tällaisen kirjan nuorena, olisin varmasti saanut itsekin rohkeutta kapinoida tiettyjä asioita vastaan muutenkin kuin vain hiljaa pääni sisällä. Toivon kyllä, että tämä kirja herättää nuorissa halun taistella niitä epäkohtia vastaan! Maailma tarvitsee aina Vivin kaltaisia nuoria naisia, jotka tunnollisuudestaan huolimatta osaavat myös "pistää kampoihin".

Ps. Täytyy myöntää, että tämän kirjan kuuntelemisen jälkeen laitoin itsekin Bikini Killin ja Joan Jettin soimaan. Ai että.

-Janita

2 kommenttia:

  1. Tää oli kyllä hyvä kirja! Oispa ollu 2000-luvun alkupuolella tämmöstä luettavaa, ku olin yläasteella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Tuntuu, että ihan hirveästi ei näin feministisiä kirjoja vielä tuohon aikaan tullut vastaan, vaikka varmasti olisin ainakin itse sellaisia kaivannut.

      Poista