lauantai 15. toukokuuta 2021

Kirjakesä 2021


Meillä on ollut puolison kanssa tapana tehdä kesäisin kesälista, johon kootaan kaikki ne asiat, joita halutaan kesällä tehdä ja kaikki ne paikat, joissa halutaan kesällä käydä. Tämän vuoden kesälista on vielä tekemättä, mutta kuten viime vuonna, aion myös tänä vuonna tehdä kesälle kirjallisen to do-listan ja sen olen jo laatinut valmiiksi!

Tässä siis 11 kirjoihin liittyvää asiaa, jotka haluan tulevana kesänä toteuttaa:

1. Kirjoittaminen. Sen lisäksi, että tahdon lukea kesällä paljon, tahdon myös tänäkin kesänä kirjoittaa! Mulla on siskojeni kanssa yksi projekti kesken ja lisäksi mulla riittää myös omia kirjoitusprojekteja, joita haluan edistää kesän aikana.

2. Lukumaraton. Kesiini on kuulunut jo monen vuoden aikana lukumaraton jossain muodossa, ja niin tulee kuulumaan tänäkin vuonna! En ole päättänyt milloin ja missä muodossa, mutta ainakin jossain vaiheessa kesää pyhitän ainakin kokonaisen vuorokauden pelkästään lukemiselle. 

3. Queer-lukuhaaste ja Pride-lukuhaaste. Queer-lukuhaaste on käynnissä vielä heinäkuun loppuun saakka ja aion myös kesäkuun aikana osallistua Pride- lukuhaasteeseen, jonka aikana luetaan myös sateenkaarevia kirjoja. Queer-lukuhaasteessa mulla on enää muutama kohta täyttämättä ennen kuin koko bingoruudukko on täynnä, ja mun tavoitteena onkin löytää jokaiseen kohtaan sopiva kirja ja täyttää ruudukko kokonaan.

4. Ulkona lukemista! Viime kesänä vietin monta hetkeä pihakeinussa lukien ja aion jatkaa sitä myös tänä vuonna. Tänä vuonna voisin ulkoiluttaa kirjoja myös omaa pihaa pidemmällä, jos säät niin sallivat.

5. Aamukahvit kirjan kanssa ulkona. Tämä liittyy aika vahvasti edelliseen, mutta ehdottomasti tahdon juoda niin monet aamukahvit ulkona kirjan kanssa kuin vain pystyy. Aamukahvit kirjan kanssa on mun lemppari aamurutiini muutenkin, mutta jos sen hetken saisi vielä viettää lämpimässä kesäaamussa ulkona... Ai että, toivottavasti ei tule hirveän sateinen kesä.

6. Klassikkokesä. Tänäkin vuonna lähden varovaisesti mukaan klassikkokesään, jos nyt ainakin yhden tai pari klassikkoa mahtuisi kesälukemisiin. Ehkä nekin voisivat liittyä jollain tapaa Queer- tai Pride- lukuhaasteisiin?

7. Kirjakirppistely. Parasta on mennä selailemaan esimerkiksi Kierrätyskeskuksen tai Kontin kirjahyllyjä ja tehdä sieltä löytöjä, mutta nyt koronan takia on tullut harvoin missään käytyä. Ehkä kesällä asiat ovat paremmin ja kehtaa käydä tekemässä kirjalöytöjä! 

8. Kirjastokiertely. Tämä seuraava kohtakin vaatii sen, että rajoitukset muuttuvat ja kirjastot ylipäätänsä aukeavat muuten kuin varaushyllyn osalta, mutta olisi ihanaa kiertää eri kirjastoja! Nyt varsinkin korona-aikaan sitä on jumiutunut täysin oman lähikirjaston varaushyllylle, mutta jos kirjastot nyt aukeaisivat, haluaisin käydä tutkailemassa muitakin Helsingin kirjastoja. Ihan vaan siksi, että kirjastot on parhaita (ja kirjastoikävä on k o v a).

9. Oman hyllyn kirjojen lukeminen. Oon käyttänyt niin ahkerasti kirjastoa nyt alkuvuoden, että oman hyllyn kirjat ovat jääneet melkein huomiotta. (Kuvassa muuten näkyy muutama kirjahankinta, jotka tein vasta hetki sitten Werner&Jarlin ystävämyynneistä) Ajattelinkin hyödyntää oman hyllyn lukemattomat -purkkiani ja nostella sieltä kesän mittaan lukemista myös omasta hyllystä. Ehkä pitäisi toteuttaa se lukumaraton vain oman hyllyn kirjoilla?

10. Kirjahyllyn siivoaminen. Mulla on paljon kirjoja, ja paljolla tarkoitan ainakin yli viittäsataa kirjaa. Oon tehnyt välillä pieniä karsintoja hyllyyni, mutta nyt haluaisin tehdä sellaisen kunnon siivouksen. Sellaisen, jossa käydään kaikki kirjat läpi ja pohditaan, että tarvitsenko tätä kirjaa hyllyyni, pidinkö tästä kirjasta niin paljon, että tahdon säilyttää sitä hyllyssäni, (tulenko ikinä lukemaan tätä kirjaa) (ja sitten jos vielä lukisi niitä lukemattomia kirjoja niin niidenkin kohdalle voisi tehdä tämän karsinnan...) Lisäksi uudet kirjat jäävät helposti roikkumaan vääriin kohtiin kirjahyllyssä, koska ne eivät mahdu tällä hetkellä oikeisiin paikkoihin värijärjestyksen mukaan järjestetyssä kirjahyllyssäni. Kesän tavoite on siis myös järjestää kirjahyllyä niin, että ne kirjat oikeasti mahtuisivat oikeille paikoilleen.

11. Kävelyt äänikirjojen kanssa. Eräänä unettomana yönä selailin Storytel-sovellusta ja törmäsin siellä lahjakorttitarjoukseen, jolla sai kolmen kuukauden tilauksen kahden kuukauden hinnalla, ja minähän käytin tarjouksen heti. Kesällä siis haluan käydä kävelyillä ja kuunnella äänikirjoja, kun nyt vihdoinkin olen äänikirjajumin selättänyt. Hyviä äänikirjavinkkejä saa muuten jakaa!

Sellainen kirjakesä tulossa!  Enää kolme työviikkoa jäljellä ja sen jälkeen alkaa kesäloma, i  h a n a a.

-Janita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti